Helsingin kaupungin taidemuseo HAM

Helsingin taidekokoelma sai alkunsa vuonna 1885, kun kaupunginvaltuusto otti vastaan Walter Runebergin veistämän muistopatsaan, joka esitti Ludvig Runebergia. Vuonna 1954 perustettiin kuvataidetoimikunta, joka koostui niin luottamusmiehistä kuin kuvataiteilijoistakin. Meilahden museon tiloissa taidemuseo aloitti toimintansa vuonna 1976, jotta Bäcksbackan lahjoittama kokoelma saataisiin asianmukaisesti esille. Meilalahdesta museo siirtyi vuonna 1999 Tennispalatsiin.

Helsingin kaupungin taidemuseo, jota kutsutaan nimellä HAM, huolehtii helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta. HAM hoitaa ja kartuttaa kokoelmaa johon kuuluu yli 9000 teosta ja siihen kuuluu myös kaupungin julkiset taideteokset. Melkein puolet HAMin kokoelmasta löytyy puistoista, kaduilta, virastoista, terveysasemilta, kouluista sekä kirjastoista. Tennispalatsiin keskittyvissä näyttelyissä HAM tarjoaa sekä modernia taidetta että nykytaidetta. HAMin missio on tehdä Helsingistä hauskempi paikka ja visiona olla kaupungin kokoinen taidemuseo. HAM tuo taiteen osaksi kaupunkilaisten elämää.

HAMin upeita nähtävyyksiä on esimerkiksi Kari Cavènin UHO (Unidentified hanging object) joka sijaitsee heti Eteläisen Rautatiekadun sisäänkäynnin liukuportaissa. Myös museon wc-tilat on jokaisen kävijän ehdottomasti koettava! Tuula Lehtisen mosaiikkiteos Et tiedä kuinka kaunis olet toivottaa kävijän tervetulleeksi saniteettitiloihin ja se koostuu kymmenistä tuhansista keraamisista laatoista jotka on maalattu käsin. Museon voi kokea ja nähdä myös rakennuksen ulkopuolella. Helsingin alueella on jopa 500 ulkoveistosta, niin historiallisia muistomerkkejä kuin ympäristötaiteen teoksiakin.

Designmuseo

Kansainvälisesti arvostettu Designmuseo on kotimaisen muotoilun erikoismuseo joka kerää, tutkii, tallentaa ja esittää muotoilua. Se sijaitsee Helsingissä Kaartin kaupunginosassa entisessä Broberska Samskolanin koulurakennuksessa. Museolla on monipuolinen kokoelma joka avaa suomalaisen taideteollisuuden historiaa ja kehitystä. Esineitä kokoelmasta löytyy 75 000, piirroksia 45 000, kuvia 125 000 sekä muotoilijarekisteri joka sisältää jopa tuhannen muotoilijan tiedot.

Näyttelyiden lisäksi Designmuseo on erinomainen oppimisympäristö jokaiselle muotoilusta kiinnostuneelle. Museo avaa monipuolisesti suunnittelutyötä sekä kertoo muotoilun tärkeästä merkityksestä osana ympäristöä. Designmuseon muotoilukasvatustehtävä kytkeytyy toimintaan erikoismuseona, kulttuurilaitoksena sekä muotoilualan kultturiperintötoimijana. Museoon ovat tervetulleita kaikki muotoilusta kiinnostuneet, niin koululaisryhmät, lapsiperheet, opiskelijat, seniorit ja työporukat. Museossa on mahdollista osallistua esimerkiksi opastetulle kierrokselle, käydä museon järjestämissä tapahtumissa tai varata työpaja.