Vaikka suomen pääkaupungista löytyykin upea ja kattava valikoima taidemuseoita- ja gallerioita, ei ole syytä jättää muuta Suomea huomiotta. Kesän kotimaan matkailukohteisiin voi hyvin lisätä erilaiset taidemuseot sekä näyttelyt ja alla onkin muutamia menovinkkejä.

Tampereen taidemuseo

Tampereelta löytyy 1931 perustettu taidemuseo, joka toimii osana kaupungin museopalveluja sekä Tampereen museoita. Rakennuksen on alun perin suunnitellut C.L. Engel, mutta muutospiirrustukset taidemuseoksi on tehnyt tamperelainen arkkitehti Hilja Gestrin.

Tampereen taidemuseon valikoimaan kuuluu nykytaiteen ilmiöitä sekä taidehistoriallisia teemoja sekä kotimaisessa ja kansainvälisessä kuvataiteessa. Erityisen tunnettu museo on vireästä näyttelytoiminnasta sekä laajasta julkaisutoiminnasta. Teoksia museon kokoelmissa on noin 14 000 ja suurin osa teoksista edustaa suomalaista taidetta 1800-luvun alusta lähtien. Kansainvälisesti kaikista tunnetuin osa on Muumilaakson kokoelma josta löytyy Tove Janssonin muumikuvaelmia sekä alkuperäiskuvituksia.

Turun taidemuseo

Tampereelta Turkuun siirryttäessä pääsee tutustumaan historialliseen Turun taidemuseoon jonka vankka perusta on yli sadan vuoden aikana kerätty kokoelma. Painopiste kokoelmassa on niin kotimainen kuin pohjoismainenkin kuvataide ja se on tunnettu eritoten surrealismista, pop-taiteesta sekä Suomen kultakauden taiteesta. Vahvan aseman on saavuttaneet myös taiteilijoiden omakuvat. Tällä hetkellä museon kokoelmaan kuuluu lähes 7 000 teosta, jotka ovat vaihtuvasti esillä museon kokoelmanäyttelyissä.

Kuopion taidemuseo

Sisämaahan lähdettäessä kannattaa tutustua ehdottomasti myös Kuopion taidemuseoon joka on aloittanut toimintansa vuonna 1980. Museo sijaitsee entisessä pankkirakennuksessa aivan Kuopion keskustassa lähellä kauppatoria ja se toimii Pohjois-Savon aluetaidemuseona. Museon tehtäviin kuuluu alueen kuvataiteen esittely, dokumentointi sekä tutkimus.

Taidemuseon kokoelmat sisältävät noin 6700 teosta. Kokoelmista löytyy esimerkiksi tunnetut von Wrightin veljekset, Lapilahdella asuneet Haloset, kuopiolaislähtöinen Juho Rissanen sekä monia nykyään alueella vaikuttavia taiteilijoita. Kuopion taidemuseon kokoelmat koostuvat pääasiassa suomalaisesta taiteestane ovatkin tärkeä osa Suomen taiteen historian tutkimusta.

Jyväskylän taidemuseo

Jyväskylän taidemuseo sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa. Näyttelyiden painopiste on nyky- ja keskisuomalaisessa taiteessa, taidegrafiikassa sekä piirustuksessa. Museo järjestää myös erilaisia ilmaistapahtumia, esimerkiksi museoviikkoa vietetään toukokuun kolmannella viikolla. Yläkapungin alueella vietetään tapahtumaa nimeltä Yläkaupungin yö jolloin taidemuseo tarjoaa tilaa musiikki- tai tanssiesityksille. Myös valtakunnallista vanhusten viikkoa juhlitaan lokakuun ensimmäisellä viikolla.