Ihminen on tehnyt taidetta ja nauttinut siitä aina luolamiesajoista lähtien eikä Suomi liene poikkeus. Meillä on maan verrattain lyhyen historian aikana muovautunut vankka jalansija taiteelle ja koko maan mittakaavassa löytyy lähemmäs sata erilaista taidemuseota- ja galleriaa. Kolme tunnettua museota muodostaa Suomen Kansallisgallerian joka on valtakunnallinen kuvataiteen museo. Se huolehtii taidekokoelmien ylläpidon, kehittää museoalaa sekä tekee näyttely- ja tutkimustoimintaa.

Ateneum

Helsingin Kaivokadulta löytyy ehkäpä Suomen tunnetuin taidemuseo Ateneum. Voidaan sanoa että Ateneumissa on varmasti Suomen vanhin ja laajin kokoelma taidetta. Ateneumista löytää niin klassikot, maalaus- sekä veistoskokoelmat kuin grafiikka- ja piirroskokoelmatkin.

Jos haluaa syventyä teoksiin ja niiden historiaan sekä syntyyn paremmin, voi osallistua avoimiin tai tilattuihin opastuksiin. Avoimet opastukset kuuluvat museolipun hintaan ja ne toteutetaan tarvittaessa myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Ateneumissa pääsee myös näppärästi lounaalle museon omaan bistroon ja ostoksia voi tehdä sisäpihalla sijaitsevassa museokaupassa

Kiasma

Mannerheiminaukiolla sijaitsevassa Nykytaiteen museo Kiasmassa pääsee katsomaan nimensä mukaisesti nykytaidetta, erilaisia esityksiä sekä osallistumaan tapahtumiin. Kiasma kerää ensisijaisesti suomalaisia sekä lähialueiden nykytaiteen teoksia. Tällä hetkellä museon kokoelmissa on kahdeksan tuhatta teosta, ja ne lisääntyvät jopa sadan kappaleen vuosivauhdilla.

Kiasma on avattu vuonna 1998 ja rakennus on jo itsessään upea arkkitehtuurikohde niin sisältä kuin ulkoakin. Rakennuksen on suunnitellut yhdysvaltalainen Steven Holl. Museon tärkein elementti on valo ja kaikki sen pinnat ovat suunniteltu sitä ajatellen. Näyttelytilat on jaettu neljään eri kerrokseen ja lisäksi rakennuksesta löytyy teatteri, kirjasto, taidepaja, ravintola sekä kauppa. Kiasmaa voidaan pitää monenlaisten ihmisten kohtaamispaikkana ja areenana mielipiteiden vaihdolle.

Sinebrychoffin taidemuseo

Helsingissä niin ikään sijaitsevan Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin kuuluu Suomen arvokkaimmat eurooppalaisten mestareiden maalaukset. Museon ytimen muodostaa Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimiljöö joka löytyy museon toisesta kerroksesta. Sinebrychoffien taidekokoelma ja huonekalut esineineen siirtyi valtion omistukseen testamenttilahjoituksena vuonna 1921.

Maalauksia löytyy 1300-luvulta jopa 1800-luvin puoliväliin asti ja kokoelma sisältää esimerkiksi hollantilaisia ja flaamilaisia laatukuvia, ranskalaista sekä italialaista maalaustaidetta ja miniatyyrejä. Veistoskokoelmasta löytyy mm. tukholmalaisen Johan Tobias Sergelin teokset Fauni sekä Amor ja Psykhe. Edellä mainittujen lisäksi museossa pääsee ihailemaan myös esinekokoelmaa sekä grafiikkaa.