Kokemusjakamo sekä palkittu graffititaiteilija EGS

Graffitit postimerkkeihin

Syyskuun aikana postilta tulee julki postimerkit aidoilla graffiteilla koristettuna. Nämä ovat tiedettävästi ensimmäiset laatuaan maailmanlaajuisesti. Tämän vuoden postimerkkitaidetta edesauttavan palkinnon on saanut graffititaiteilijana tunnettu EGS. Postin taidetoimikunnan puheenjohtajan Tommi Kantolan sanoin kyseessä on erittäin kiinnostava taiteilija jonka graffitit rikkovat taiteen perinteisimpiä rajoja. Graffitien visuaalinen ilme myös sopii hyvin postimerkkeihin.

Palkintona EGS saa postimerkkijulkaisun lisäksi 10000 euron rahapalkinnon.

Kokemusjakamo

Aikaisemmin Helsingin kaupungin rakennusvalvontaosaston käyttämät kaksi kerrosta Siltasaarenkadulla saavat väliaikaisesti uutta elämää. Rakennukseen tulee taidealan ihmisiä monilta eri aloilta, esimerkiksi käsityöläisiä, kirjallisuuden alan ihmisiä, kuvataiteilijoita ja ehkä jopa musiikkialan ihmisiä. Tilat mahdollistavat myös erilaisten pienempien tapahtumien järjestämisen ja miksei siellä voi pitää myös työpajojakin. Lapinlahden kulttuuritoimi ry on taho joka Siltasaaren tilan Helsingin kaupungilta vuokraa. Työhuoneiden, joita on melkein sata, vuokrauksen hoitaa tilajakamo Osuuskunta Lapinlahti. Tilajakamon, voittoa tavoittelemattoman yhteisön tavoite on kaupunkikulttuurin kehittäminen antamalla vapaata tilaa omien jäseniensä käyttöön.

Kokemusjakamo on Tilajakamon sekä parin muun toimijan hanke ja tämän avulla jopa kolmekymmentä taiteilijaa pääsevät työtiloihin ilmaiseksi vähintään tämän vuoden loppuun saakka.

Kokemusjakamo-projektin avulla uransa alkuvaiheissa oleville taiteilijoille tarjotaan kokeneiden ammatilaisten tiimoilta kannustusta, tukea sekä tietysti heidän omia verkostojaan. Yleisesti lyhyttä vuokra-aikaa voidaan pitää huonona asiana, mutta Tilajakamossa vuokralla olevat taiteilijat ei koe sen olevan uhka vaan ennen kaikkea mahdollisuus. Työhuone antaa mahdollisuuden muun muassa kokeilla uutta luovaa toimintaa tai antaa eväät projektien toteuttamiseen.

Hankkeen projektipäällikkönä toimivan Kimmo Lehtosen mukaan Tilanjakamon kiinnostuksen kohteena on ennen kaikkea mahdollisesti tulevaisuudessa purettavat sekä tyhjät rakennukset sekä suojellut kohteet lyhytaikaisessa vuokrausmielessä. Lehtonen toteaa myös olevan erinomaista että Helsingin kaupunki on ottanut käyttöön uuden strategiansa ja vuokraa vapaana olevia tiloja lyhytaikaiseen käyttöön. Myönteinen asenne on esimerkiksi pistänyt vauhtia vuokrasta neuvotellessa.

Lapinlahden kultturitoiminnan sopimus vuokrauksesta on kirjoitettu 2019 vuoden loppuun saakka jonka jälkeen huonossa kunnossa ja vanhanaikainen virastorakennus joko puretaan tai myydään. Paikka ei kuitenkaan pitäisi jäädä tyhjäksi, vaan sille suunnitellaan ja kartoitetaan käyttömahdollisuuksia tällä hetkellä käynnissä olevalla arkkitehtuurikilpailulla. Tavoite olisi että kokonaisuus elävöittäisi koko aluetta ja että siellä voisi olla niin hotelli- kuin toimistotilojakin. Myös asuntoja on suunniteltu alueelle.

FOLLOW US