Tänäkin kesänä Suomen taidetarjonta on runsasta ja valinnanvaraa löytyy. Jos keskitymme pääkaupunkiimme Helsinkiin, on siellä sijaitsevassa Ateneumissa tällä hetkellä valikoimassaan Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuva. Kyseessä on yhteistaideteos joka koostuu sadasta pienemmästä teoksesta. Taiteilijoiden joukossa on niin kuvanveistäjiä, graafikkoja kuin kuva-, valokuva-, video- ja performanssitaiteilijoitakin. Jokainen taiteilija on saanut täysin vapaat kädet oman teoksensa työstämiseen.

Niin ikään Ateneum esittää tänä kesänä Fantastico!-näyttelyn eli italialaista taidetta 1920- ja 1930-luvuilta. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Italiassa syntyi suuntaus jota kutsuttiin maagiseksi realismiksi. Salaperäinen tunnelma ja todellisuuden sekä unen välinen ristiriita on ominaista tämän ajan teoksille. Teoksia on nähtävissä esimerkiksi Giorgio de Chiricolta, Felice Casoratilta ja Antonio Donghilta.

Suomen taiteen tarina on myös Ateneumin listoilla. Kokoelmanäyttely esittää kaikki Suomen rakastetut klassikot uudessa valossa. Kävijä johdatetaan Suomen taiteen kehityskulun läpi lähtien vuodesta 1809 ja päättyen 1970-luvulle. Kansainvälisistä mestariteoksista esillä ovat Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli, Edvard Munchin Kylpeviä miehiä sekä Ilja Repinin Natalia Nordmanin muotokuva.

Talvelle 2018-2019 on luvassa Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta, ja tämä on Ateneumin kauden päänäyttely. Näyttelyssä esitellään 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten muuttoliikettä ja kaupungistumista ja sen ajan ihmisen elämää ja arkea.

Tulossa on myös sveitsiläissyntyisen Not Vitalin näyttely. Vital tunnetaan 1960-luvulla aloittaneena taiteilijana joka ilmaisee taiteensa veistoksina, laajoina installaatioina sekä kollaaseina. Ateneumiin tulee esille sarja Vitalin viime aikaisia maalauksia.

Nykytaiteen museo Kiasman kesän ohjelmistoon kuuluu brittitaiteilija Grayson Perryn näyttely. Ihasteltavana on klassisia ruukkuja, isoja seinävaatteita, jotka yllättävät aiheillaan. Tämän terävänä kommentaattorina tunnetun taiteilijan teoksissa puhutaan mieheyden ihanteista, hyvästä mausta ja taiteilijan omasta elämänkerrasta.

Kiasman kesävalikoimaan kuuluu myös Vladislav Mamyshev-Monroen Tähtipölyä Venäjältä. Näyttelyssä on esillä Mamyshev-Monroen ikonisia kuvia sekä videoteoksia. Marilyn Monroen lisäksi kuvissa ovat mm. paavi, Dracula, Elizabeth Taylor sekä Jeesus.

Kiasman syyskaudelle on valittu Pilvi Takalan näyttely Toinen vuoro. Näyttelyssä esitellään taiteilijan teoksia viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Soolonäyttely koostuu videoteoksista ja -installaatioista.

Ann Veronica Janssens on myös nykytaiteen museo Kiasman tulevan kauden herkkuja. Kyseessä on ensimmäinen Janssensin Suomessa esitettävä soolonäyttely. Janssens luo ääntä, valoa ja värejä hyödyntäviä tiloja ja Kiasmassa tullaankin näkemään aistivoimaisia teoksia.