Forum Marinum Turku – Suomen Joutsenen viisi elämää 27.5.2017–31.12.2020

Rahtilaiva Suomen Joutsen rakennettiin vuonna 1902 Ranskassa. Saksaan se myytiin 1920-luvun alussa ja Suomeen se ostettiin vuonna 1930. Laiva on ollut monenlaisessa käytössä sillä alun perin se rakennettiin rahtilaivaksi, sittemmin se oli kauppalaivaston koulutuskäytössä, ja Suomessa siellä toimi maamme ensimmäinen merimiesammattikoulu. Vuodesta 1991 lähtien Suomen Joutsen on toiminut museona. Näyttelyssä käsitellään aluksen eri vaiheita monipuolisesti niin kuvin, esinein, filmein sekä muistelmin. Laivan näyttelyn pääsee näkemään kesäkuukausina ilman erillistä tilausta mutta talvikuukausina tulee tilata opastus erikseen.

Postimuseo Tampere – Pienlehtiä ja punkpostia 17.11.2017–4.11.2018

Vaihtoehtolehdet jyräsivät vuonna 1977, ja punk vaikutti monien pikkukaupunkien maailmaan. Tekemisen kulttuuri ja punk ovat olleet lähtökohta monen ihmisen uralle niin kulttuuri- kuin tiedotusvälinealalla. Näyttelyssä esitellään kiinnostavia lehdentekijöitä ja punkkareita ennen ja nyt. Luettavana on pienlehtiä ja esillä on valokuvia, singlelevyjä, punk-kirjeitä ja c-kasetteja.

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo – Sallan hiihtohistoriaa 1.4.2017–31.12.2020

Näyttely on koottu Rajakievarin kamariin ja johdattaa kävijän matkalle hiihdon pitkään historiaan muinaissuksista maastohiihtoon ja aina alppihiihdon syntyvaiheille. Näyttelyssä tutustutaan sallalaisen hiihdon historiaan ja se kertoo eri hiihtolajien muotoutumisesta, hiihtovälineiden muutoksesta sekä tietysti tärkeistä hiihtotapahtumista Sallassa.

Turun Linna – Valtapeliä-Reformaatio Suomessa 17.2.2017–25.11.2018

Ruotsin valtaistuimelle nousi vuonna 1523 Kustaa Vaasa joka aloitti reformaation. Tästä käynnistyi satavuotinen murrosvaihe jonka aikana uskonto kietoutu vahvasti poliittiseen valtapeliin. Näyttely keskittyy kulttuuriseen muutokseen johon jokainen hallitsija omalla valtakaudellaan vaikutti. Näyttely kertoo mitkä motiivit vaikuttivat reformaatioon, katolisen ajan perintöön suhtautumisen ja sen miten reformaation mukanaan tuomat muutokset näkyivät arjessa.

RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Pyhyyden portailla 25.4.2015–31.12.2020

Kokoelmanäyttelyssä kohtaavat vuosituhantinen bysanttilainen traditio sekä karjalaisortodoksinen uskonnollisuus. Teemakokonaisuuksina näyttelyssä voidaan pitää muun muassa alkukirkkoa, Suomen ortodoksista historiaa, luostarilaitosta, alttaria, sakramentteja sekä kirkkovuoden kulkua.

Vaikutteita näyttelyn visuaalinen ilme on ottanut kirkkomuseon kokoelmista.

Lahden kaupunginmuseo, Historiallinen museo – Viipurin perintö 1.1.2014-31.12.2018

Viipurin historiallisen museon esineistö on pieni, mutta upea kokonaisuus. Näytteillä on 1800-luvun alun kansanpukuja, arkeologisia löytöjä, plooturahoja sekä harvinaisuuksia Viipurin alueen kirkoista. Myös taidemaalari William Grommèn taidetta ja matkamuistoja voi ihastella Lahden kaupunginmuseossa.