Kuvanveistotaidetta Helsingissä

Suomen Kuvanveistäjäliitto toteuttaa jopa maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen tapahtuman eli Sculpture Expanded- Liikkuvan julkisen taiteen laboratorion. Se on iso julkisen taiteen projekti jossa teoksia tullaan liikuttelemaan ympäri Helsinkiä. Mukana projektissa on jopa kymmenen taiteilijaa ja teoksien aiheiksi on luvattu esimerkiksi lisättyä todellisuutta sekä mutantoituneita hedelmiä.

Sculpture Expanded-projektin teokset tuovat iloa kaikille kaupunkilaisille hieman samalla tavalla kuin esimerkiksi muinaismarkkinat ja teosten liikutteluun liittyvät tapahtumat ovat jo itsessään nähtävyyksiä ja itse teokset tarjoavat uusia näkökulmia ympäristöön. Nykykuvan monimuotoisuus nousee tapahtumassa erinomaisesti esille.

Hakemuksia projektiin tuli varsin runsaasti ja sadanneljänkymmenen hakemuksen joukosta kansainvälinen tuomaristo valitsi kymmenen taiteilijaa mukaan toteutukseen. Sculpture Expandedissa mukana ovat taiteilijapari Merja Puustinen ja Andy Best, taiteilijaryhmät Forest Camp sekä Pagan, taiteilijat Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, Shoji Kato, Timo Heino, Le Hien Minh (Vietnam), Pia Sirèn, Riikka Puronen sekä Denise Ziegler. Avoimeen teoshakuun tuli neljäkymmentä ehdotusta ulkomailta ja muut Suomessa asuvilta taiteilijoilta sekä työryhmiltä.

Teoskokonaisuus Strange Fruit on Andy Bestin ja Merja Puustisen käsialaa ja kiinnittyy rakennuksiin puhallettavien, mutatoituneiden hedelmien muodossa. Teos nimeltä Chrystals taas esittää suurta alkukantaista ja koteloitunutta organismia joka kasvaa Helsingin kaupungin alla. Chrystals on taitelijaryhmä Paganin teos joka hyödyntää lisättyä todellisuutta.

Riikka Purosen Eau de Sculptur kutsuu katsojan veistämään pelkästään ajatuksen voimalla sillä toisin kuin monesti luullaan, veistos voi olla fyysisen objektin lisäksy myös aineeton tai sosiaalinen. Forest Camp-taiteilijaryhmän teos nimeltä laituri on ikään kuin alusta kaupunkilaisten spontaaneille sekä suunnitelmallisille tapahtumille.

Touko-syyskuun aikana 2019 liikkuvan laboratorion teokset vaihtelevät paikkaa monia kertoja ja yleisön kokemuksia kerätään koko kesän. Helsingin keskustan lisäksi Sculpture Expanded-näyttely on myös Tapulikaupungin, Malminkartanon sekä Vuosaaren ympäristössä. Teosten sijoituspaikat valinnassa on mukana tietysti itse taiteilijat sekä Helsingin kaupunkin kulttuurin- ja vapaa-ajan sekä kaupunkiympäristön toimijat.

Helsingin profiilia taidekaupunkina nostetaan Sculpture Expandedin avulla ja se on suurin kuvanveistotaiteen näyttelyprojekti pääkaupungissamme pitkiin aikoihin. Hankkeen toteuttamisessa mukana ovat Helsingin taidemuseo HAM sekä Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala. Sculpture Expanded-hanke on saanut myös Kulttuurirahaston Taide toiseen-apurahan.

FOLLOW US