Pertti Kurikasta Kettukin Vuoden taiteilija 2019

Pertti Kurikka on valittu Kettukin vuoden taitelijaksi vuosimallia 2019. Kurikka aloitti musiikkiuransa vuonna 2004 Lyhty ry:n Musiikkityöpajassa ja suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli Uuden musiikin kilpailusta, josta hän yhtyeineen Pertti Kurikan Nimipäivät valittiin edustamaan Suomea Eurovision-laulukilpailuihin vuonna 2015.

Kettuki ry (Ent. Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry) on vuonna 2002 perustettu erityistaidetoiminnan kentän edunvalvoja ja erityistoimikunnan alan valtakunnallinen asiantuntijaverkosto. Kettukin tärkein päämäärä on taide joka on yhdenvertaista ja se edustaakin kaikkia suomalaisia taiteen tekijöitä jotka tarvitsevat tukea. Jo vuodesta 2004 asti jaetulla tunnustuksella halutaan esitellä omaäänisiä taiteilijoita. Kettukin Vuoden taiteilija -nimitys perustuu avoimeen hakuun ja tittelin saajalle järjestetään yksityisnäyttely sekä annetaan tuhannen euron stipendi Assi ja Erkki Liikasen nimikkorahastosta.

Monesti Kettukin tunnustus on mennyt suomalaiselle kuvataiteilijalle mutta tällä kertaa valinta osui helsinkiläiseen Pertti Kurikkaan. Tunnustus tuli Kurikan elämäntyöstä kulttuurin parissa ja hän onkin äärimmäisen monipuolinen taiteilija. Kurikan yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät on vaikuttanut suuresti koko vammaisliikkeen kehitykseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Euroviisuedustuksen lisäksi yhtye teki kaksi dokumenttielokuvaa, joista toinen Tokasikajuttu kertoo yhtyeen lopputaipaleesta. Lisäksi bändi on tehnyt useita levytyksiä sekä satoja keikkoja maailman ympäri. Yhtye lopetti vuonna 2016.

Kurikka kertoo olleensa aina kiinnostunut kauhutematiikasta sekä piirtämisestä josta hänen alter egonsakin, Kalevi Helvetti, on selkeästi saanut vaikutteita. Kalevi Helvetti on esiintyjä, muusikko, kuvataiteilija sekä kirjoittaja. Sisäisiä pelkojaan hän käsittelee huumorilla höystettynä tunnetäytteisillä ja makaabereilla kuvillaan. Kalevi Helvetti on tehnyt lukuisia live-esiintymisiä, yksityisnäyttelyn ja hänet valittiin myös Mäntän kuvataideviikoille vuonna 2016. Helvetin luomista runoista sekä piirustuksista on julkaistu myös kirja vuonna 2014.

Kurikka kertoo tunnustuksen tuntuvan hyvältä ja uskoo asioiden lähtevän taas oikein eteenpäin. Hän uskoo töidensä pelottavan osaa yleisöstä ja on jopa huolissaan painajaisunien tai unihalvauksien riskistä, niin hurjia osa hänen teoksistaan on. Kurikka toteaa taiteen olevan siitä hyvä asia, että sitä voi tehdä kotonaan jossa hän yleensä piirtää mono- ja stereolaitteita, televisioita, autoja, kuorma-autoja, traktoreita sekä tiejyräkarhuja. Kauhujutut eivät synny kotona, sillä niitä hän tekee vain silloin kun muuntautuu Kalevi Helvetiksi ja kotona hän on Pertti.

FOLLOW US