Swanljung, Hiltula ja Villstrand Museogaalan palkittuja

Toukokuussa vietettiin Museopalkintogaalaa, jossa jälleen kerran palkittiin museoalan ammattilaisia. Suomen museoliiton hallituksen myöntämät ansiomitalit museoiden eteen työskentelystä sekä alalla saavutetuista ansioista menivät tällä kertaa taidekeräilijä Lars Swanljungille ja Leena Hiltulalle. Palkituissa oli myös Åbo akademin professori Nils Erik Villstrand. Mitaleiden luovutus tapahtui 24. toukokuuta Valtakunnalisten museopäivien yhteydessä pidetyssä Museopalkintogaalassa.

Lars Swanljung

Yksityiset keräilijät ovat suurin syy, jonka ansiosta kaupungin taide on päässyt kehittymään. Tällä hetkellä Helsingissä asuva vaasalaissyntyinen Lars Swanljung on intohimoinen taidekeräilijä, joka on yksi niistä Vaasan alueen tärkeistä ihmisistä, jonka työ taiteen parissa on auttanut suurentamaan kaupungin kokoelmia.

Taidehankinnat Lars Swanljung aloitti jo 1980-luvulla. Myös lama-aikana Swanljung jatkoi hankintojaan ja keskittyi erityisesti nykytaiteeseen, niin kotimaiseen kuin muuhun pohjoismaalaiseenkin. Swanljungin kiinnostus nykytaiteeseen on mahdollistanut ja tukenut erityisesti nuoria kuvataiteilijoita. Lars Swanljungin kokoelmaan kuuluu on jo yli 800 teosta.

Vuonna 2014 Swanljung valittiin Kiasman Vuoden nykytaiteen ystäväksi ja samana vuonna hän myös antoi taidekokoelmansa eteenpäin Kunstin säätiölle ja säätiö deponoi kokoelman jälleen Vaasan kaupungille. Taiteilijoita, joiden teoksia runsaaseen kokoelmaan kuuluu ovat esimerkiksi Anne Katrine Dolven, Silja Rantanen, Marianna Uutinen, Anna Retulainen, Olav Christopher Jensen, Jukka Korkeila, Pasi Karjula, Martti Aiha, Elina Brotherus, Heli Hiltunen, Hannu Väisänen, Marko Vuokola,, Miklos Gaàl, Erns Billgren sekä Sigurdur Gudmunsson.

Leena Hiltula

Muita palkittuja olivat valtiotieteilijä Leena Hiltula, joka on koko uransa aikana ollut luomassa museo- ja näyttelykeskuksia sekä uusia näyttelyitä Suomeen. Hiltulan käsiala näkyy esimerkiksi Oulun tiede- ja museokeskukseen kuuluvassa Kierikkikeskuksessa sekä Saamelaismuseon nimellä Siidan ensimmäisessä perusnäyttelyssä. Leena Hiltula työskenteli pitkän uransa aikana muun muassa Espoon kaupunginmuseossa, Urheilumuseossa sekä Metsästysmuseossa.

Nils Erik Villstrand

Nils Erik Villstrand palkittiin niin ikään Hiltulan ja Swanljungin ohella. Nykyisin Vaasassa asuva Villstrand on Åbo Akademin professori emeritus-historian osastolta ja hän vaikuttaa vahvasti myös museoalalla. Suomen museoliiton hallituksen jäsenenä Villstrand oli peräti kaksi täyttä kautta vuosina 1998-2004. Vuosina 1996-2000 hän toimi Pohjanmaan museon johtajana ja näyttelyiden tekemistä hän lähestyi tarkastelemalla ilmiöitä varsin monipuolisesti. Villstrand toimikin hyvänä esimerkkinä tutkimukseen perustuvissa näyttelyissä.

FOLLOW US