Taide mielletään nykypäivänä usein kalliiksi, vanhanaikaiseksi ja raskaaksi sisustuselementiksi. Onko asia kuitenkaan niin? Onko taidetta vain 1500-luvulla maalatut mestareiden teokset ja miten taidetta voi hyödyntää sisutuksessa?

Yleisesti neuvotaan ostamaan sellaista taidetta joka sopii nykyiseen sisustukseen, sohviin, seiniin, mattoihin sekä verhoihin ja se kuulostaakin vallan hyvältä neuvolta. Se ei kuitenkaan ole ainoa eikä suinkaan tärkein valintakriteeri sillä kaikista merkittävintä on valita teos joka miellyttää juuri itseään. Toki nämä kaksi kriteeriä eivät sulje pois toisiaan sillä jos teos miellyttää omaa silmää, sopii se yleensä myös muuhun sisustukseen. Harvan sisustajan maksu poikkeaa radikaalisti taiteen ja muun sisustuksen kohdalla.

Mikä sitten on taidetta voi moni sisustaja kysyä. Taide on teos jonka joku luo, oli se piirros, maalaus, veistos tai käsityö. Se on jotain joka syntyy inspiraatiosta ja halusta tuoda oma ajatus tai aate esille. Yleensä taiteilijalla on joku sanoma mielessään työstäessään teosta ja näin haluaa tuoda sen esille. Onneksi taidetta on yhtä paljon kuin on ihmisiäkin joten kotiin voi valita teoksen joka tukee omaa ideologiaa ja ajatuksia. Suurin osa sisustajista ei toki kuitenkaan mieti sen enempää aatteita taidetta valitessaan vaan ostaa teoksia jotka ovat kauniita ja tuottavat hyvää mieltä. Tämä myös on taiteen tehtävä ja tärkeä sellainen. Ei kaikkien teosten tule olla maata järisyttäviä tai shokeeravia vaan ne voivat myös rauhoittaa ja antaa kodille seesteisen ja rauhallisen tunnelman.

Suomalaiset ovat tunnetusti hyvin varovaisia ja hillittyjä sisustajia ja välttelevät viimeiseen asti tekemästä naulanreikiä seiniin. Tästä ajattelumallista kun pääsee irti, saa kotiinsa paljon enemmän väriä, ajatusta ja näyttävyyttä. Koti on elämistä varten ja jokaista pientä jälkeä ei kannata pelätä liikaa. Taulut eivät toki ole ainoa sisustuselementti, jota taidemaailma sisustajille tarjoilee. Veistoksilla voi saada aikaan upeita kontrasteja ja niitä voi käyttää myös erinomaisesti tilanjakajana. Turhaan ei kannata myöskään varoa modernin ja perinteisen taiteen yhdistelmää vaan rohkeasti kokeilla sopiiko printtitaulu tai juliste perityn taulun viereen.

Valitsipa sisustaja mitä tahansa taidetta, tärkeintä on, että se saa katsojan tuntemaan ja kokemaan!