Mikä on ihanampaa kuin koti, joka on juuri oman näköisensä? Kaikilla meillä on oma tyylinsä toteuttaa itseään ja koti on paikka, jossa moni haluaa tuoda esille sen kuka on. Tyylisuuntia on löytyy joka sormelle: on modernia ja selkeää linjaa, kiiltävää valkoista ja hopeaa tai vastapainoksi rustiikkisempaa ja rouheampaa. Miten taide sitten liittyy sisustamiseen ja mikä on taidetta?

Taide on sitä mitä joku luo, piirtää, maalaa, veistää tai työstää. Se mikä on kaunista on katsojan silmässä ja onkin onn,i että niin monenlaista tyyliä on saatavilla. Erilaiset muodot tulevat esiin niin huonekaluissa, valaisimissa, tauluissa kuin veistoksissakin. Sisustus saadaan selkeäksi ja kauniiksi, kun valitaan huonekaluihin ja pintamateriaaleihin sopivat valaisimet ja taulut. Jos koti noudattaa hillittyä linja, voi tyyliin tuoda eloa ja pirteyttä taulu joka toimii kontrastina ja väriläiskänä. Erikoisen mallinen valaisin sohvan vierellä voi olla myös kiinnostava yksityiskohta.

Western- ja maalaistyyliin haetaan usein taidetta, joka on jopa hieman rujoa. Ei sileitä pintoja, vaan materiaaleja jossa näkyy elämä. Kupari, metallit ja kierrätyspuu ovat oivia materiaaleja ja sopivat lämpimän ruskeiden ja punaisten sävyjen kanssa erinomaisesti.

Klassisen kauniiseen ja ehkä jopa hieman rokokoo-tyyliseen sisutukseen käytetään usein paljon aikaa etsimällä löytöjä antiikkiliikkeistä ja huutokaupoista. Tyylisuuntaan sopii erityisen hyvin öljyväritaideteokset ja maalaukset sekä jopa isot veistokset. Pylvässänky, metallikehyksiset peilit ja muotoillut keveälinjaiset sohvakalustot luovat hienostuneen ja arvokkaan tunnelman. Samettipintaista kangasta ja raitakuosia käytetään myös paljon.

Selkeä ja moderni sisustus taas vaatii kovia ja teräviä pintoja. Valkoinen, harmaa ja lasi kaipaavat seinille grafiikkaa ja modernit huonekalut viimeistelevät tunnelman. Valaistuksella saa tehtyä myös todella paljon ja sillä saadaankin usein sisustuksen parhaat piirteet esiin.

Maalaisromanttisen tyylin perusajatus on valkoisen ja tumman metallinen yhdistelmä. Kaarevia ja hieman kuluneita pintoja, tekstitauluja ja pastellinsävyisiä kankaita. Lasitaidetta ja erilaisia esineitä voisi parhaiten hyödyntää juuri tällaisessa miljöössä. Kauniit ja pastellisävyiset printtitaulut sekä romanttiset peilit tuovat maalaistunnelman raikkaasti esille.

Jos siis etsii ideoita sisustukseen, taidemuseo ei välttämättä ole laisinkaan hassumpi paikka etsiä inspiraatiota. Oli paikka sitten perinteinen Ateneum tai nykytaiteenmuseo Kiasma, näistä jos mistä löytyy jokaiselle jotain ideoita!