Uutisia taiderintamalta

Flow Festival – taiteita ja musiikkia

Helsingin Suvilahdessa elokuussa 10.-12- järjestettävä Flow Festival tekee jälleen kerran yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Festivaali saa opiskelijoiden toteuttaman satametrisen seinämaalauksen, videotaidetta sekä työpajan. Taiteilijat ovat ennenkin jalkautuneet kansan keskelle tekemään työtään. Näin syntyy taideteos ja tämä onkin oiva keino kertoa taiteen tekemisestä. Lisäksi Suvilahteen rakennetaan yliopiston toimesta suuri, puinen Aika-lava joka täyttyy ohjelmasta ja taiteesta. Festivaalille tilausteoksen toimittaa vuoden nuori kuvataitelija vuosimallia 2017, Tiina Pyykkinen. Transmission on maalausinstallaatio joka tutkii jatkuuvuden, piilottamisen ja jakamisen aiheita. Mukana Flow`ssa on myös yhdysvaltalainen graffititaiteilija Mark Bodên joka toteuttaa tilausteoksen festivaalin aikana.

Nähtävillä on Sami Sänpäkkilän ja Anna-Mari Nousiaisen Ihmisen ikuin uni, videoinstallaatio joka koostuu viidestätoista videoteoksesta. Teoksessa käsiteltävät aiheet ovat urbaani ympäristö sekä arkipäivän taika. Mäntän töitä on ollut esillä mm. New Yorkin MoMa:ssa ja Nousiaisen teoksia on esitetty useilla festivaaleilla ja gallerioissa.Tuotantotalo ja valotaidekollektiivi Sun Effectin kuratoima The Other Light-teoskokonaisuus löytyy myös Flow Festivalilta.

Kuka saa ja kenelle annetaan?

Määrärahojen pienuus vaivaa jälleen. Viimeisimpänä apurahat on jakanut Uudenmaan taidetoimikunta ja hakemusten määrä oli suhteellisen sama kuin edellisenä vuonna. Suurimmat määrärahat olivat Uudenmaan (646 000 euroa), Varsinais-Suomen (329 000 euroa) ja Pirkanmaan (314 000 euroa) toimikunnissa. Taiteilijoista apurahaa sai Uudellamaalla 38, Pirkanmaalla 22 ja Varsinais-suomessa 24 kappaletta. Muiden toimikuntien apurahojen kokonaissumma oli 160 000 ja 210 000 euron välillä.

Kasvua määrärahoissa ja hakemuksissa oli Pirkanmaalla ja Hämeen toimikunnassakin hakemusten määrät lähtivät pitkästä aikaa kasvuun. Kokonaiskasvu apurahahakemuksissa oli jopa neljätoista prosenttia. Uudenmaalla hakijoita oli määrärahaan verrattuna moninkertaisesti ja ainoastaan seitsemäntoista prosenttia työskentelyapurahan hakijoista sai myönteisen päätöksen, kohdeapurahan hakijoista vain yksitoista prosenttia.

Apurahojen ja avustusten painotukset vaihtelevat eri puolilla maata. Valinnat ovat riippuvaisia hakijoiden määrästä ja joissakin toimikunnissa voidaan myöntää enemmän pitkiä apurahoja hakijamäärän ollessa pienempi. Poikkeuksellista oli Lapin taidetoimikunnan jaetut työskentelyapurahat sillä ne olivat kaikki puolivuotisia ja niitä sai yhteensä kolmetoista taiteilijaa. Maakuntien välillä on myös eroa siinä, keskitytäänkö apurahojen jaossa kohde- vai työskentelyapurahoihin. Prosentuaalisesti vähiten työskentelyapurahoja jaettiin Uusimaata lukuunottamatta Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun aluetoimikunnissa.

FOLLOW US