Vuoden museo 2018 EMMA ja suunnittelukilpailun voittaja Tervapääsky

Museopalkintogaala järjestettiin tänä vuonna Vaasassa, ja vuoden museo 2018 -tittelin sai tällä kertaa Espoon modernin taiteen museo EMMA. Aineen taidemuseo Torniosta pokkasi vuoden erikoispalkinnon ja vuoden museojulkaisun palkinto meni Suomen kansallismuseolle. Vuoden museo -titteli on kiertopalkinto, joka myönnetään sellaiselle museolle, joka on toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla alan yhteiskunnallista näkyvyyttä sekä vaikuttavuutta. Museon toiminnan on myös tuotava uusia ja erilaisia näkökulmia, ajatuksia ja ideoita museoalalle.

Palkintoraati perusteli EMMAn valintaa sen vaikuttavuudella, joka on sen omaa toiminta-aluettaan huomattavasti suurempi ja siitä onkin kasvanut yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. Espoon modernin taiteen museo on myös nostanut museaalisen toiminnan Suomessa aivan uudelle tasolle Aukio-konseptillaan. Aukio esittelee museotyötä avoimessa tilassa ja rikastuttaa näin yleisön käsitystä museoiden arjesta sekä asiantuntijuudesta. Kokonaisuutena museo on nykyaikainen, asiantunteva sekä korkeatasoinen kokonaisuus.

Palkintoa tavoitteli peräti seitsemäntoista museota joista vain kuusi valittiin finaaliin. Palkittujen lisäksi finaalissa palkinnoista kamppailivat tamperelaiset Muumimuseo ja Pelimuseo, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta ja Suomen kansallismuseo Helsingistä. Erikoispalkinnon saanutta torniolaista Aineen taidemuseota raati kommentoi alueellaan merkittäväksi museoalaa uudistavaksi toimijaksi jonka rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet sen museon koon huomioon ottaen valtavaksi.

Vuoden museojulkaisu -palkinto jaetaan vain joka toinen vuosi ja se jaettiin tänä vuonna neljättätoista kertaa. Palkinnosta kisasi kaksikymmentäyksi julkaisua eri museoista ja voiton vei Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi.Museopalkintojen kilpailun järjestävät kansainvälisen museoneuvoston ICOM:n Suomen komitea sekä Suomen museoliitto. Palkintoraati koostuu ICOM:n varapuheenjohtaja Maija Ekosaaresta, Museoliiton viestintäpäällikkö Nelli Korvesta, Rauman kulttuurijohtaja Risto Kuparista, Ylen kulttuuritoimittaja Temmu Laaksosesta, Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkeestä sekä Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivosesta. Sihteerinä raadissa toimii Museoliiton Eeva-Liisa Taivassalo.

Aalto-yliopiston ja SKjL:n (Suomen kuvataidejärjestö) suunnittelukilpailun voittaja Tuuli Kanerva

Tuuli Kanervan teosehdotus Tervapääsky vei voiton erämaa-ateljee 2.0-suunnittelukilpailussa. SKjL:n tiedotteessa kirjotietaan kilpailutyön yllä leijuneen mystinen henki joka hurmasi koko ohjausryhmän. Teosta kuvaillaan myös omaleimaiseksi ja runolliseksi ja se hakee vaikutteita monista ilmansuunnista. Kanervan Tervapääsky julkistetaan 24. toukokuun iltana. Yleisönsuosikki oli Sarita Poptanin ehdotus pienellä enemmistöllä. Kilpailun vastuuhenkilönä toimi Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen johtaja, professori Pekka Heikkinen.

FOLLOW US